pátek 3. února 2012

I jídlo patří k životu

Nejdříve jsem váhala, zda tento příspěvek vůbec publikovat na blogu o autismu, ale nakonec jsem dospěla k názoru, že i jídlo patří k životu. Mirek rád vaří a ještě raději experimentuje. Jeho vaření sice trvá dlouhé hodiny a končí někde v nočních hodinách, ale obvykle výsledek stojí zato. Vše musí mít jasný postup, vybrané suroviny, přesný čas. Když pozoruji, s jakou láskou umývá kuře, jak se s ním doslova mazlí, jen žasnu. Jsem jeho naprostý opak, protože já vařím naopak  rychle, žádné mazlení, obvykle ze surovin co dům dá. Velkým rozdílem mezi námi je také kuchyně "po". Já uklízím v průběhu vaření, po jeho "akci" je potřeba pozvat nejméně pětičlenou uklízecí četu. Nedávno pekl opilé kuře. Je to velmi jednoduché, ale přitom chutné. 
 


 Opilé kuře

Máslem vymažeme pekáč, na jehož dno poklademe cibuli pokrájenou na kolečka (množství podle chuti) a na měsíčky nakrájené oloupané jablko.          Do kuřete taktéž vložíme nakrájenou cibuli a jablko, kousek másla, bobkový list a nové koření. Kuře celé okořeníme adžikou a v pekáči pod poklicí pečeme 20 minut v 200 st. vyhřáté troubě. Po 20 minutách kuře vytáhneme a polijeme nálevem, který jsme si připravili ze 2 -3 dcl červeného vína, 2 čajových lžiček sojové omáčky, 2 čajových lžiček worchesteru, 5 stroužků česneku, soli, bobkového listu a nového koření. Pečeme do změknutí asi 60 minut, průběžně podléváme vínem, popř. zbylým nálevem. Posledních 10 minut odkryjeme kvůli kůrčičce.

6 komentářů:

  1. Z receptu se mi líbí červené víno:-))
    Leni, my máme rádi kuře s pórkovo kari smetanovou omáčkou. Z rýže pak dělám "prsíčka". Tím kulatým tvarovačem udělám kopečky a nahoru dám třeba rozinku:-))
    Magda

    OdpovědětVymazat
  2. Kuratko vypada bajecne, uplne me lochta ta vune v nose.:-))) Taky bych nekdy brala muze-kuchare, Tom je v kuchyni totalne mimo. :-) Ja jsem stejna pracovarka jako ty Leni, ale bordel umim udelat taky paradni,jenze si ho musim sama uklidit.:-( Tak dobrou chut a diky za receptik.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to moc chutně :-).Bordel v kuchyni také zvládám na 1*. Zatím mám rekord a to, když jsem vyndal mixér z nádoby příliš rychle. Asi si dokážete představit co následovalo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, když už jsi tak hezky načala neautistické téma,chceš se zasmát? Když mimino Kuba po mléčném zdroji postoupil na vyšší level - polévky, stal se mi nezapomenutelný zážitek! Mám malinký ETA mixér, tak akorát na pár brambor mrkev...a na těch nožích byly modré kryty. Já rozespalá po šílené noci, ještě v košili a že půjdu dělat polévku. A jak se to točí v mixéru a já na to mžourám, žlutá brambora BUM MODRÁ oranžová mrkev BUM MODRÁ...brambora mrkev BUM MODRÁ...já pako zapoměla sundat ty kryty :-D)
      Také jsem dala předehřát troubu na pizzu a zapoměla, že tam mám plastový odkapávač na nádobí (venku překážel)...
      No a oblíbené rozklepnutí vejce - v ruce držím skořápku, v koši se roztéká žloutek a já přemýšlím, jestli není čas na Dobřany:-))
      Magda
      (no a Mirek je chlap, a bohužel je fakt dokázáno, že mají lepší chuťové buňky...NECH SE HEZKY ROZMAZLOVAT)

      Vymazat
  4. jééé no to musela být mňamka,to bych si nechala líbit,ovšem my teď valíme ve zdravé výživě,takže na opilé kuře můžu zapomenout....:-)Vařím samé zdravé blafy,už se na sebe nemůžu koukat a Justy s Jarkem to musí chudáci jíst taky,ale ono jim to neuškodí:-)
    Jinak bordel v kuchyni to je asi mužská specialitka všude,stačí když si Jarek udělá míchaný vajíčka(když odmítá moje blafy) a půl hodiny to uklízím:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, omlouvám se, že píši pod tento příspěvek, ale na vašich stránkách jsem nenašla kontaktní adresu na e-mail. Jsem studentkou 2. ročníku Navazujícího magisterského studia Speciální pedagogiky pro učitele na Masarykově Univerzitě Brno.
    Obracím se na Vás se žádostí o vyplnění dotazníku, který je součástí mé diplomové práce. Tématem diplomové práce jsou Internetové blogy rodičů dětí s poruchou autistického spektra. Vyplněné dotazníky budou sloužit k vyhodnocení výzkumných otázek diplomové práce.
    Pokud budete mít zájem dotazník vyplnit, odepište mi prosím na mou e-mailovou adresu, a já Vám dotazník zašlu. Děkuji
    Horáková Hana Horak.Hanka@centrum.cz

    OdpovědětVymazat