úterý 16. srpna 2011

Chybějící diagnóza

Sárinka je již 9 měsíců objednána na podrobné vyšetření do Aply Praha. Po tuto dobu jí nikdo psychiatrická vyšetření neprováděl s vyjádřením, že v Aple jsou největší odborníci a tudíž se počká na jejich vyjádření. Tak dlouhý termín jsme akceptovali, ale bohužel nebyl přijatelný pro OSSZ. Musela jsem do určitého data doložit zprávu z psychiatrie, jinak budu obviněna z nespolupráce. Snažila jsem se tedy znovu oslovit Aplu Praha, ale s politováním nám bylo sděleno, že termín nám bude přidělen až v měsíci září. Snažila jsem se najít co nejdříve vhodnou paní doktorku, která alespoň částečně něco ví o autismu a ne jak ta předchozí, která nám hned po vstupu do ordinace napsala Risperdal. Ke všemu tomu nám to zrovna vyšlo na období dovolených. Přesto vše dobře proběhlo a já dnes obdržela lékařskou zprávu z vyšetření. Někdy se v komentářích k příspěvkům objevují slova, zda se opravdu jedná o autismus. Jedná, nepochybovala jsem bohužel, máme to opět potvrzeno.
Dg: Dětský autismus F840
      Mentální retardace (v. s lehká - střední ) F700 - musíme se ještě objednat na psychologické vyšetření k stanovení stupně ment. retardace

Výňatek z lékařské zprávy:
Obrací se k lékařce stále zády, oční kontakt nenavazuje. Ochotně nakreslí na tabuli, je pravák. Spont. kreslí strom, snaží se splnit požadované, je to ale jako "mimochodem", nejde o cílenou spolupráci. Na obrázku pozná kočku a myš, ale je zaujatá hrou s panenkami, takže je nutné ji opakovaně vyzvat k odpovědi.
Nepochybně je zákl. dg. autismus, řeč sice rozvíjí, ale nejde o řeč v souvislostech, spíše komentáře. Naplněna zejména dvě dg. skupiny pro autismus: porucha interakce a porucha komunikace. Není plně vyjádřena rigidita, trvání na neměnnosti, stereotypie.

Závěr: U dítěte se jedná o prognosticky nepříznivou psychickou poruchu, která může zásadním způsobem ovlivnit negativně její psychický vývoj a mentální kapacitu. Dívka vyžaduje speciální vzdělávání a celodenní dohled a péči dospělé osoby.


3 komentáře:

  1. Já vím, nejen mě z fotek i vyprávění nepřipadá Sárinka tolik jako autík. A když, tak spíš AS než DA... Tak ať se to v Aple objasní, držím palce. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No těžko u Sárinky říct:-(Já bych řekla,že klasický DA nemá spíš asi atyp.,ale je moc šikovná takže MR jestli nějaká tak lehká,možná ani tu bych moc netypovala.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem zvědavá, co vám řeknou v APLE. Sárinka je moc šikovná.

    OdpovědětVymazat