pondělí 1. srpna 2011

Vývoj řeči

Sárinka v 1,5 roce uměla jako ostatní děti vyslovit pár slov - máma, tati, Luka apod. Ve 2 letech to už neuměla, přestala mluvit. Bylo to zvláštní neslyšet její hlásek, jen nějaké výkřiky. Čekání bylo dlouhé ( téměř 3 roky ) a já už si ani nedokázala představit její hlas. Pořád jsme si říkali, jaké to bude, až Sárinka začne znovu mluvit, že se s tím spousta věcí vyřeší.  Pár situací to opravdu vyřešilo, ale hlavní problém - komunikaci, tu zdaleka ne. Sárinka asi tak před  více jak rokem začala říkat počáteční slabiky u slov. Pak postupně přidávala druhou slabiku, teď řekne i čtyřslabičná slova, někdy i krátké věty. Je zvláštní, že vlastně nezačala nejprve mluvit, ale zpívat. Byl to pro mne šok, když neřekla srozumitelné slovo, ale o vánocích zazpívala "Ježíšku, panáčku." Bylo to sice takové slátané, ale bylo. Řekla bych, že se přes různé písničky vlastně naučila mluvit. Při opětovném zpívání  neustále dokola opakuje slova a tím nenásilně vylepšuje výslovnost, která je zatím špatná, ale dá se jí rozumnět. Celý den tu pusu nezavře a už dokáže hodně slov vyslovit, ale v její řeči převažují stále echoálie. Neopakuje bezmyšlenkovitě, ale není to ani ta běžná řeč. Na některých věcech se spolu domluvíme. Jsou to sice zatím jen věty typu: "Čokoládu jo." Čistit zoubky." "Polštář, deka." "Zpivat jo"."Do Kvítku." Díky aspoň za to, řeč se neustále zlepšuje. Ještě nikdy se mě ale na nic nezeptala jako jiné děti otázkou typu "Proč.......?", neumí to. A asi se ještě dlouho nezeptá.

2 komentáře:

  1. Má Sárinka kromě autismu dg. nějakou poruchu řeči? Otázce "Proč?" ještě předchází otázka "Co je to, co dělá..." Pokud ukazuje a chce pojmenovat věci, má k tomu nakročeno. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě se dočkáš...a brzy...Jenda taky nejdřív nemluvil, pak měl echolálie a ted začíná používat PLOČ??? Vydrž, přijde to...Jen musí být člověk trpělivý. My jsme se naučili mluvit pomocí knih, dvd (komentovaných...co dělá krtek...), obrázků a fotek z Jendova života...pořád dokola si je prohlížíme..co dělal, kde byl, co měl na sobě ap... To porozumění bylo slabé, ale lepší se každým dnem. A fotky miluje.

    OdpovědětVymazat