středa 8. června 2011

Odchod ze školky

Dnes byla Sárinka naposledy ve školce, jelikož její asistentka Katka dala výpověď a odjíždí domů. Školka byla velmi hezká a vzdálená jen pár kroků od našeho domu, ale když to nefungovalo jak má, co se dá dělat. Jenže ono to těch posledních pár dní fungovalo a dobře. Stačil k tomu jistý krok a odvaha slečny asistentky.  Sárinka si asistentku Katku oblíbila, začala si všímat co nosí a chtěla to taky, doma si pořád zpívala její melodii z telefonu. Po besídce chtěla neustále nosit šatičky a zpívat písničku o broučcích, na kterou společně nacvičovaly na besídku. Překvapilo mne, jak o Sárince teď hezky mluví i děti ve školce.
Brala jsem náš odchod tak nějak normálně, říkala jsem si, že třeba někde to bude fungovat daleko lépe. Těch posledních pár dní mne ale tak nějak rozhodilo. Tak to mělo být už od začátku a mohlo to tak zůstat ještě další dva roky. První naše asistentka, která nám hodně přirostla k srdci, nás taky brzy opustila. Bohužel ze stejného důvodu.
Sárinka nedokáže vyjádřit emoce a tak jsem se uklidňovala, že prostě přestane chodit do školky a v září nastoupí do jiné. Opak je zase pravdou. Sárinka si školku v poslední době moc oblíbila a chce do ní i večer. Obouvá si boty a říká "do ktolky" (do školky). Jak jí mám vysvětlit, že už tam zítra nepůjde, vlastně už nikdy. Že už tam Katka nebude, už odjela daleko domů. Lukáškovi bych to nějak vysvětlila, ale jak to mám vysvětlit autistickému dítěti? Je mi jí moc líto. Nemá kamarádku, když si nějakou holčičku najde, neumí s ní komunikovat, hrát si. Jen za ní chodí a napodobuje ji, ale holčička si chce hrát a tak jde jinam. Přitom Sárinka nikomu neubližuje, raději ustoupí, k ostatním dětem je velmi opatrná, neublíží. Jako matku mne to nesmírně bolí, tak jako tento odchod ze školky. Konečně si našla spřízněnou duši a zase je konec. Jak těžce se navazují vztahy a jak lehce prchají někam do neznáma...

5 komentářů:

  1. Něco končí a něco jiného zase začíná. Někdy je těžké rozhodnout se proto, aby to skončilo. Ale změna je přece život. :-)
    Sárinka to určitě zvládne, v nové školce si třeba kamarádku najde a určitě tam bude také nějaká skvělá asistentka. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Leni nesmutni,vím že je ti to asi hodně líto,chápu,ale když se k ní nedokázali chovat dobře po celou dobu co tam chodila,tak co...Uvidíš jak budeš z nové školky nadšená,je to proste jiný přístup,nemusíš se o nic doprošovat nic řešit,jsou na to zvyklí,myslím že se moc uleví Tobě i Sárince...Sárinka tam bude spokojená uvidíš a kamarádů bude mít víc než dost....Justýnka ,moc s nikým nekamarádí a přesto když odcházíme ze školky,tak jí mává a říká ahoj plno dětí i ze školy:-)Ty děti jsou tam zlatíčka bezelstný....

    OdpovědětVymazat
  3. Moc bych Sárince přála asistentku co jí provede celou školkou,co s ní bude dýl než jeden školní rok.Tak snad to dobře dopadne v nové školce.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky přeji aby ta změna byla pro Vás obě nový lepší začátek a aby jste si za pár měsíců mohly říkat ,,Bylo to to nejlepší co nás potkalo"

    OdpovědětVymazat
  5. Moc všem děkuji za povzbudivá slova, hned mi je lépe.

    OdpovědětVymazat