neděle 27. listopadu 2011

Příběh rodiny Jelínkovy z Bělé pod Pradědem

Velmi nás zaujal příběh rodiny z Bělé pod Pradědem, který jsme vyslechli v Českém rozhlase v rubrice Psáno životem. Mají kromě dvou synů ještě autistického 7-letého syna Vojtu. Chvílemi nás s Mirkem mrazilo, jak je náš příběh podobný, mohu směle říci jako přes kopírák. Tady je odkaz k poslechu jejich příběhu.


Příběh

10 komentářů:

  1. Leni, kde udělali soudruzi chybu? Mě ten odkaz vrací na Přihlášení....
    Díky Magda

    OdpovědětVymazat
  2. Magdi, soudruhům to šlo v pohodě, ale kosmické vlivy to nějak upravily. Po kliknutí na odkaz se hned rozjel rozhovor. Zkusila jsem teď několik variant, ale pořád se to vracelo na to přihlášení jako tebě. Zkus to prosím teď, kliknutím na ten příběh. Nerozjede se hned rozhovor, ale je to hned ten první odkaz.

    OdpovědětVymazat
  3. Poslechnuto a jak jsme plná emocí, rozepsala bych tu román. Nás nakopla až učitelka v 1.tř. a já si dodnes a asi celý život budu vybavovat, co mě bilo přímo do očí a já to neviděla. Co dělal nedělal mluvil nemluvil prožíval extrémně nebo totálně flegmatická nulová reakce...
    6ihod koukání na šneky na prkně, 4hod točení kol u kočáru, dítě co nezná své jméno ale ví že pachycefalosaurus má lebeční hřeben...nestýskavý kluk, šel by s každým kamkoliv...učitelky v MŠ ho milovaly a já bohužel vím proč. Nekomunikoval celý den kreslil, ideální hodné dítě, co je neotravuje...
    Ex na mě řval, proč 6iletý kluk nekrájí maso a dělá mu ostudu...Učitelka mi pustila video ze školy a já nechápala, čí je to dítě...Do APLY se čeká skoro rok, my měli do 4měs termín i dianostiku...vyřvala jsem se na schodech a byla ráda, že vím na čem jsem.
    Ex se ukázal 2x za rok na chvíli a kluk z toho 2 dny skoro nejedl, máti pořád myslí že přeháníme...takže rodina nic moc.
    A málokdo věří, co umí, je to takový flegmouš na veřejnosti, amoky má doma a ve škole, já ho přirovnávám k té blondýně ze Zelené míle, jak ji chytaly při nádoru ty záchvaty vzteku a vulgarity...modrooký anděl je pryč. A nějak nevím co je horší, agresivita nebo to co má teď. Vysadil se lék a je jak profesionální plačka, zase se nemá rád, všechno je proti němu, deprese obviňování...
    Ale máme úžasné chvíle spolu, to je vlastně jediné jako nabíjecí motor na další dny.
    Omlouvám se, to ten pořad, a člověk je přd vánoci vždy víc naměkko...
    PEVNÉ NERVY, Magda

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den
    Jmenuji se Josef Jelínek a jsem otec Vojtíška, o kterém se mluvilo v pořadu psáno životem. Nemohli jsme s paní redaktorkou obsáhnout vše co nás trápilo a co jsme chtěli podělit. Paní Magda má bohušel smůlu, že její muž to to asi neschroupl a ani rodina jí nevěří. My máme trochu jiný problém a trochu jí závidím. Vojta nemluví a ani nevím co bycj za to dal kdyby mi něco moudrého povykládal. Hodiny si hraje s korálkami jaké se dávají na stromeček ruzné barvy. Chodí do přípravné třídy spec. základní školy v Jeseníku, kde by nevydržel bez neustálého dohledu a pomoci. V tom pořadu jsem se špatně vyjádřil v tom smyslu, že by se s takovýmto hendikepem svých dětí nikdy neměl smířit, ale musí se s tím naučít žít. Uplně nás s manželkou Radkou někdy děsí představa co bude až tu nebudem. kdo se o něj postará, aby svůj život prožil v rámci možností OK. Mějte se hezky a snad někdy naschledanou.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer, nevím jak přesně formulovat to, co cítím, aby to nebylo chápáno špatně. Ano, mám to štěstí se svým synem mluvit, ale nevím, jestli by se Vám ta mluva líbila. Z pohledu otce, který touží SLYŠET MLUVIT SVÉHO SYNA, by se Vám to asi líbilo, ale pro mě to někdx milé není.
    A nejde o to, jak mluví se mnou, s učitelkami, ale to, jak mluví o sobě! Když 6ileté dítě mluví o smrti, je to celé na nic. Můžete mít x přednášek a stejně Vás to srazí.
    Nemluví jako dítě, ale jako knížka, děti se ho od školky bojí, nechtěl řešit krtečka a spidermana, ale třesk a meteority. Noci prořval a bouchal hlavou proč ti blbí dinosauři neutekli, proč zabili i mláďata.
    Tak jsem někdy ráda, když mluví jako malé dítě.
    MOC bych Vám i manželce přála, ať se někdy rozkřičí a zavolá...
    Stůjte při své ženě a ať to zvládáte.
    Magda

    OdpovědětVymazat
  6. Plně vám rozumím,nebylo to myšleno zle. Vojtovi je skoro 7 let a umí jen pár slov přirovnal bych to na rok a půl staré dítě. Nemá potřebu hovořit o základní věci si řekne a to mu stačí. Takové věci jak líčíte bych taky nesl těžce, náš je proti tomu v klidu, poslední dobou jen pořád zavírá dveře, přeskakuje určité schody, prahy a rohožky a neustále si hraje s korálky . Měj te se hezky a všem "nám" pevné nervy

    OdpovědětVymazat
  7. VÍM, ŽE TO NEBYLO MYŠLENO ZLE! Jen to někdy není taková paráda. Ale pro zasmání jsme, kdo nás míjí, si asi ťuká na čelo:-)) Někdy mluvíme jen přes slovní fotbal:-)) Větu začínám písmenem, na které končilo jeho slovo.
    A že si šikula Vojta řekne o to základní, i to je skvělé. A že přeskakuje prahy? To přece nosí štěstí, neříká se to?
    Tak a´t se Vojta hodně usmívá, ať se na vás dívá...ať se máte také hezky!!!!!!
    Magda

    OdpovědětVymazat
  8. Není to lehké ani na jedné straně. Autismus je..., nemám pro něho ani slovo, všechna slova ho vystihují jen povrchně a já bych tu musela vypsat celý slovník sprostých slov.

    OdpovědětVymazat
  9. Magdo jsi uplně skvělá, když tak čtu jak si píšeš smím manželem ten Vojta se na mě opravdu usmívá myslím si že víc lásky ani nejde dát .Mám k Vojtovi ještě dvě zdravé děti a ti umí potrápit.Někdy si říkám že je ten život hodně složitý Vojta je autista ale žádné lhaní žádné přdstírání ani vymíšlení jen čistá láska.Tak to cítím ahoj a drž se Radka.
    PS.Ale každý to mužeme mít jinak

    OdpovědětVymazat
  10. Radko zdravím, jsem cokoli, jen ne skvělá.
    A ty úsměvy vám všem moc přeju.
    To s tím předstíráním, to jsem kdysi říkala taky, že by se od nich lidi mohli v mnohém dobrému naučit:-))
    Když se mě ptali, jak umí Kuba vyjadřovat emoce (to mu bylo 6let), já marně dumala nad slušným slovem. On je opravdu jako rozzářené sluníčko a v minutě jak nasranej drak:-))
    JÁ SE OMLOUVÁM, LENI:-))
    Nic mezi tím, ale synek mi zestárnul, něco se změnilo a už tam to "mlžení" je, ale protože mluví jak mluví, tak to zní takhle:"Já Ti nelhal, jen jsem nevěděl, že to není pravda"
    Možná bude skvělý politik, okecá co se dá, ale nedozvíte se nic:-))
    Radko, přeju pevné nervy! Magda

    OdpovědětVymazat