pátek 11. února 2011

"Ano" či "Ne"

V podstatě taková jednoduchá slůvka a Sárinka má s nimi takové velké problémy. V poslední době konečně začala vyslovovat a používat slovo "ne". Dnes je to hodně používané slovíčko, na všechno má totiž odpověď - "néééé". Slovo "Ano" nebo "jo" jí zatím vůbec nejde. Když se jí například zeptám: "Chceš jíst? Jo nebo ne?" Odpoví: "Jo ne." Vlastně po mně zopakuje obojí. Snažila jsem se jí vysvětlit, že stačí kývnout hlavou, ale to je snad pro ni ještě složitější. Pro mne je zase složité pochopit, jak se nemůže naučit tak banální věc, když si sama dokáže zapnout počítač, rozkliknout internet a v záložkách si najít dotyčnou hru, aniž bych ji něco učila a vysvětlovala. V podstatě už hraje několik her, aniž by potřebovala moji pomoc. Sama se  naučila už několik písmenek a  počítat do 10. Počítač je v tomhle asi barevnější a výraznější než já. Já tu lítám s kartičkami a přesto nejsem asi tak názorná a pro ni pochopitelná.



Sárinka využije každou volnou chvilku, kdy si odskočím na WC či podobně. 

4 komentáře:

  1. Lenko, kývání hlavou ano- ne je dost složitá věc. Mají s tím problém děti, které mají oslabené porozumění řeči a autisti především.

    My jsme ano - ne učili prostě mechanicky, kroutila jsem mu hlavou, přikyvovala..pak to začal dělat sám..a jak začal mluvit, tak už spontánně na otázky odpovídá ano - ne..

    ale pro děti s PAS je to nesmírně těžké ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak,Jára s tím měl dřív taky problém. Nejdřív se naučil ne a potom jo. On je pro dítě s PAS problém i vybrat si z nabídky, nebo vyznat se v pocitech. To Jára neumí dodnes, na otázky často odpoví "nevím".
    Chceš jíst? může být pro Sárinku složité, co zkusit konkrétní otázku, chceš banán? Jára takhle začínal, učila jsem ho jak píše Tess kývat hlavou na souhlas, pak začal říkat Jo sám, tak jsem ho už nenutila. Ale běda, když jsem se zeptala "CHceš babán nebo jablko?" To jsem se dočkala pokaždé odpovědi "nevím":-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jenda si také moc vybrat neumí. Učíme se to na kartičkách s obrázky...Kývat hlavou neumí vůbec a ani to nechápe u druhých....

    OdpovědětVymazat
  4. let me join you we can watch a porno on the laptop and do what they do

    OdpovědětVymazat